Tarta ziemniaczana z bobem

Obraz 066

Mój pomysł na tartę warzywną z ziemniaczanym spodem okazał się wyśmienity.. Pieczone , młode ziemniaki, letni bób i pomidory zatopione w sosie na bazie słodkiej śmietanki, jajek i sera żółtego wszystkim bardzo smakowały. Tartę kolejnego dnia, jeśli zostanie, polecam odsmażyć na malutkim ogniu, pod przykryciem – pycha :)

Obraz 059 Obraz 037

Składniki:
Spód:
1 kg. młodych ziemniaków
2 jajka
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy
Wypełnienie:
3 jajka
250ml śmietanki 30%
150g. tartego sera żółtego
2 pomidory
500g. bobu
2 gałązki kopru
1 pęczek szczypiorku
sól
czarny pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Spód:Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, pozostawić na sicie pod którym będzie stała miseczka.
Wodę z miski odlać do ziemniaków dodać powstałą mąkę ziemniaczaną.
Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.
Masę wymieszać, przełożyć do natłuszczonej masłem formy na tartę.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Wypełnienie:Bób ugotować do miękkości z gałązką kopru oraz solą.
Odcedzić, obrać ze skórek ( można także je zostawić)
Pomidory pokroić w kostkę, szczypior posiekać drobno.
Do miski wbić jajka, wlać śmietankę, wsypać ser żółty i szczypiorek – dokładnie wymieszać.
Sos wylać na podpieczone ziemniaki. ( Sos ma zajmować 1/2 wysokości tarty)
Na wierzch ułożyć bób i pomidory.
Piec kolejne 35-40 min.
Podawać np. z sałatką ze świeżych warzyw.

 

Obraz 066

Obraz 068

 

 

Smacznego :)