Tarta z warzywami i wiejską kiełbasą na pikantnym pomidorowym spodzie Hortex

Obraz 145

Już od dłuższego czasu chodziła za mną tarta tylko kompletnie nie miałam pomysłu z jakimi składnikami ją przygotować aby wyszło pysznie ale i oryginalnie.
Oryginalnie ponieważ nuda w kuchni jest nie dla mnie, uwielbiam urozmaicać znane potrawy, nadawać im nowego smaku,wyglądu…
Ileż się na główkowałam zanim z pomocą przyszła mi mieszanka warzyw na patelnię ze szpinakiem Hortex.
To był strzał w dziesiątkę, kolorowe, pyszne warzywa z wiejską kiełbasą zapiekłam w sosie na bazie jajek i słodkiej śmietanki z dodatkiem świeżego czosnku i pachnącego kopru.
Żeby jeszcze bardziej nadać charakteru tarcie postanowiłam przygotować ciasto z dodatkiem pikantnego soku pomidorowego Hortex– ciasto nie tylko nabrało pięknego, jasno czerwonego koloru ale i jakiego smaku.. mniam, lekko pikantnego,delikatnie pomidorowego.. :)

Ciasto idealnie skomponowało się z warzywami zatopionymi w aromatycznym sosie , tarta pięknie prezentowała się już po upieczeniu, w przekroju zaś dopiero zobaczyliśmy  kolorową moc, zdrowych warzyw z dodatkiem wielskiej kiełbasy.

Obraz 096 Obraz 122

Składniki:
Kruchy spód:
400g. mąki pszennej
100g. masła 82%
1 żółtko
4 łyżki śmietany 18%
100ml pikantnego soku pomidorowego Hortex
szczypta chili w proszku
szczypta soli
Sos:
200ml słodkiej śmietanki 30%
2 jajka
1/2 pęczka posiekanego kopru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
Warzywa z kiełbasą:
450g. warzyw na patelnię ze szpinakiem Hortex
300g. cienkiej, wiejskiej kiełbasy
Przygotowanie:
Ciasto kruche:Mąkę przesiać na blat, posiekać z masłem do powstania sypkich grudek.
Dodać żółtko,kwaśną śmietanę oraz wlać pikantny sok pomidorowy Hortex.
Doprawić solą oraz chili.
Wyrobić gładkie,odchodzące od dłoni ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godz do lodówki.
Sos: Do miski wbić jajka, wlać słodką śmietankę, dodać posiekany koperek,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Zimne ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia,umieścić w formię na tarte lub jak u mnie w keksówce o pojemności 1l.
Keksówkę wypełnić do przygotowanym sosem( ma zajmować 1/2 wysokości ciasta na tartę)
Na sos wyłożyć mrożone warzywa ze szpinakiem Hortex oraz pokrojoną w plastry wiejską kiełbasę.
Wierzch tarty posypać przyprawą dołączoną do warzyw.
Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Tartę podawać na ciepło lub zimno.
Samą z ulubionym sosem lub zieleniną np. rukolą, roszponką

 

Domownicy zajadali się posiłkiem aż miło :)
Kolorowo, pysznie i do syta..

 

Obraz 111 Obraz 125

Z Hortex wszystko jest możliwe…
Wiosenny talerz gotowy.. Mniam :)

 

Obraz 145

 

Obraz 144

Obraz 152

 

Smacznego :)

#Hortex

 

 


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex