Tarta z szynką i pieczarkami , w smaku przypominna pizzę , do tego podwójne ciasto , pysznie i do syta. Zapraszam :)

DSC02741

Tarta z szynką i pieczarkami

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka płynnego masła
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka suszonego koperku
Nadzienie:
250 g pieczarek
10 plasterków sopockiej ( lub innej wędliny)
1 duża cebula
200 g sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda )
przecier pomidorowy
pesto bazyliowo-serowe domowej roboty ew. kupne
5 suszonych pomidorów z zalewy + 1 na wierzch
przyprawa do pizzy

DSC02741

Przygotowanie:

Ciasto:
Składniki na ciasto łączymy razem , wyrabiamy rękoma aż stanie się elastyczne i gładkie ( gdyby było zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki). Stolnicę obsypujemy mąką , rozwałkowujemy 2 cienkie placki tej samej wielkości.
Farsz:
Pieczarki sopocką, oraz pomidory kroimy w drobną kostkę , cebulę w cienkie plasterki -rozdzielamy , ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pierwszy placek układamy w naczyniu do tarty , smarujemy przecierem pomidorowym , posypujemy połową sera żółtego , układamy farsz oraz resztę sera-całość oprószamy przyprawą do pizzy.
Drugi placek smarujemy od spodu pesto bazyliowo-serowym , składamy tartę.
Układamy ostatniego pomidora pokrojonego w kostkę( oraz skrawki ciasta jeśli nam zostaną).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Wkładamy tartę , pieczemy przez 25 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.

Smacznego.