Tarta jajeczna z chrzanem i wędzonym łososiem

DS14

Delikatna lecz pikantna tarta z masą jajeczno-chrzanową oraz kawałkami wędzonego łososia.
Najlepiej smakuje podana na liściach szpinaku lub ulubionej sałaty.

Składniki:DS
Ciasto kruche:
250g. mąki pszennej
100g. masła 82%
2 łyżki śmietany 18%
1 żółtko
1 łyżeczka soliDS7
Masa jajeczno-chrzanowa:
6 jajek
250 ml. śmietany 18%
4 łyżki chrzanu śmietankowego
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 papryczka chili
1/2 pęczka szczypiorku
200 g wędzonego łososia

DS9

Przygotowanie:
Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Siekać masło z mąką do powstania małych , sypkich grudek.
Wbić żółto oraz dodać śmietanę i sól. Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
Masa serowo-chrzanowa:Jajka połączyć ze śmietaną , chrzanem oraz suszonymi pomidorami , solą i pieprzem.
Szczypiorek oraz paprykę chili posiekać drobno , dodać do masy jajecznej , wymieszać.
Schłodzone ciasto kruche rozwałkować cienko.
Formę na tartę wysmarować masłem , przełożyć ciasto , nakłuć widelcem.
Ciasto przykryć folią aluminiową , obciążyć np fasolą lub grochem. Podpiec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Na ciasto wylać masę jajeczną. Łososia porwać na mniejsze kawałki ,kłaść na masie.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

DS14
Smacznego :)