Tak przygotowanymi kopytkami zadowolą się miłośnicy ziół, są delikatne i bardzo aromatyczne. Świetnie smakują polane roztopionym masłem lub z sałatką ze świeżych warzyw. Stanowią także smaczny dodatek to pieczonych/grillowanych mięs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Kopytka bazyliowo-koperkowe

Składniki:
(Na 2 porcję)
1/2 kg. ziemniaków ( ja miałam młode)
10 dużych listków świeżej bazylii
1/3 pęczka świeżego koperku
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki ugotować do miękkości.
Odcedzić, osuszyć nad ogniem.
Przepuścić je przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem- odstawić do wystudzenia.
Bazylię oraz koperek dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym , posiekać drobno.
Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko , mąki oraz zioła.Doprawić pieprzem.
wyrabiać masę rękoma aż stanie się głada i przestanie przyklejać do rąk. ( w razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej).
Stolnicę /blat oprószyć mąką,brać po trochu masy ziemniaczanej , wałkować dłońmi "wałeczki" z których kroić zgrabne , ukośne kopytka.
W garnku zagotować wodę , wkładać kopytka porcjami , gotować do wypłynięcia na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową.

Kopytka smakują za równo na ciepło jak i na zimno.

Smacznego :)