Tak przygotowany schab świetnie smakuje i prezentuje się na stole.Polecam na święta i rodzinne ipmrezy :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schab curry z owocami w galarecie

Składniki:
2 kawałki schabu po 300 g.
1/2 opakowania suszonych moreli(ok 10szt.)
1/2 opakowania suszonych śliwek (ok 10 szt.)
1/2 opakowania curry
sól ,pieprz ,słodka papryka
wiórki masła śmietankowego
500 ml ciepłej przegotowanej wody
200ml bulionu warzywnego (ew. z kostki)
3 łyżki żelatyny spożywczej
olej do smażenia
Dodatkowo:nitka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Każdy kawałek schabu rozciąć na duży płat ( w zdłuż nie do końca)rozbić cienko uważając by nie podziurawić mięsa.
Oprószyć po całości solą ,pieprzem i słodką papryką-wetrzeć przyprawy.
Na każdy kawałek mięsa ułożyć parę wiórek masła oraz na jednym śliwki na drugim morele ( kłaść na początku schabu)
zwijać rolady(najpierw boki do środa a następnie w rulon)
każdą roladę natrzeć obficie curry ,przewiązać nitką.
Przesmażyć na rozgrzanym oleju do zmiany koloru z każdej strony.
Na dno naczynia żaroodpornego położyć wiórki masła ułożyć rolady.
Piec pod przykryciem 50 min w temp.180st.w połowie pieczenia przekręcić mięso.
Upieczony schab wyjąć z naczynia odłożyć do ostudzenia.
Wodę wymieszać z bulionem warzywnym.oraz żelatyną odstawić na ok.20 min aż zacznie tężnieć.
Zimny schab pokroić w cienkie plastry,układać na przemian śliwka,morela lub wg.gustu,zalać przygotowaną żelatyną.
Całość odstawić do całkowitego stężnięcia.

Smacznego :)