Tak przygotowana kapusta świetnie zastępuję sałatkę w drugim daniu , dobrze także smakuje podana ze świeżym pieczywem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Zasmażana biała kapusta ze śmietaną

Składniki:
1/2 główki małej, młodej białej kapusty
2 młode marchewki
1/2 pęczka koperku
2 łyżki masła śmietankowego
250 ml śmietany 18%
1 łyżeczka octu
sól , pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Warzywa umyć , osuszyć ( marchewki obrać).
Kapustę poszatkować drobno , marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Zalać warzywa wodą , gotować do miękkości około 30 min.
Po tym  czasie zawartość garnka przelać na sitko.
Koperek umyć , osuszyć posiekać drobno.
Na patelni rozpuścić masło , włożyć warzywa oraz koperek, wlać ocet , doprawić do smaku solą i pieprzem , smażyć ok 5 min. do całkowitego odparowania płynu co jakiś czas mieszając.
Wyłączyć gaz , dodać śmietanę , wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego :)