Szynka w sosie rozmarynowym

DSC_0809

Kruche plastry aromatycznej szynki wieprzowej, duszonej ze świeżym rozmarynem w gęstym sosie ala pieczeniowym, który zredukował się sam podczas duszenia.
Stał się gęsty, aromatyzowany cebulą smażoną na delikatnej oliwie z oliwek Gallo Classico .
Nawet grube plastry mięsa wprost rozpływają się w ustach, a nóż do krojenia wcale nie jest potrzebny.
Takim dodatkiem mięsnym, do obiadu, jak najbardziej możemy poczęstować gości, a kolejnego dnia, gdy coś zostanie, zjeść ze świeżym pieczywem :)

DSC_0795 DSC_0807

DSC_0806
Składniki:
1,5 kg. szynki wieprzowej
2 cebule
1 l. bulionu wołowego/ mięsnego
5-6 gałązek rozmarynu
parę kulek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki chili
sól,pieprz
mąka pszenna
100g. smalcu wieprzowego
4 łyżki oliwy z oliwek  Gallo Classico

 

 

Przygotowanie:
Szynkę umyć, osuszyć.
Pokroić w 1-2 cm. plastry, oprószyć solą i pieprzem.
Kotlety obtaczać w mące pszennej, smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.
Cebulę pokroić w pół plasterki, zeszklić na oddzielnej patelni, na rozgrzanej oliwie.
Do garnka/ brytfanny przełożyć mięso oraz cebulę.
Dodać umyte, roztarte w ręce oraz porwane drobniej, gałązki rozmarynu.
Całość zalać bulionem( gdyby nie zakrywał dania, można dolać wody)
Dusić około 90 min. na minimalnym gazie.
W między czasie doprawić solą, pieprzem i chili.
( Podczas duszenia można poprzekręcać plastry szynki by nie przywarły do dna)

 

DSC_0809

 

 

DSC_0819

 #GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Smacznego :)


Dodaj smaku z Gallo!