Szynka rolowana z majerankiem i oregano

sz

Delikatna szynka z ziołami i chrzanowym akcentem. Pokrojona w cienkie plastry idealnie sprawdza się jako wędlina do pieczywa np. jedzona z ćwikłą.

Obraz 035 Obraz 040

Składniki:

0,7 kg szynki wieprzowej w kawałku
2 łyżki ostrego chrzanu tartego
4 łyżki majeranku suszonego
4 łyżki oregano suszonego
sól ziołowa
pieprz
wiórki masła śmietankowego

Przygotowanie:

Szynkę rozkroić na płat ,od środka posmarować 1 łyżką chrzanu , oprószyć solą ziołową , pieprzem oraz dwiema łyżkami majeranku i oregano.
Zwinąć mięso w rulon tworząc roladę , związać nicią wędliniarską.
Roladę po wierzchu posmarować ostatnią łyżką chrzanu , oprószyć ponownie solą ziołową, pieprzem i pozostałymi ziołami.
Mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej , położyć wiórki masła , zawinąć brzegi folii na mięso.
Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Przed podaniem usunąć sznurek.

Obraz 045

sz

 

Smacznego :)