Szynka nadziewana pomidorowymi jarzynami

DSC_0231

 

Pyszny pomysł na niecodzienne mięso na obiad.
Ma nie tylko oryginalny smak ale również ładnie prezentuję się na stole :)

Szynka nafaszerowana pomidorowymi jarzynami wychodzi delikatna i niezwykle soczysta.
Pomidorowa jarzynka już sama w sobie może służyć za warzywny dodatek np. do ziemniaków lecz super smakuje w towarzystwie sałaty w śmietanie.

 

 

DSC_0206 DSC_0227
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej w kawałku
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
czosnek granulowany
naturalna przyprawa uniwersalna
wiórki masła śmietankowego
Jarzyny:
4 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 por-białą cześć
sól,pieprz
200g.  koncentratu pomidorowego Pudliszki
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu.
Szynkę ponacinać do połowy w dość grube plastry,oprószyć z każdej strony przyprawami.
Jarzyny: Warzywa obrać, umyć. Marchewki zetrzeć na tarce, cebulę i pora pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, smażyć warzywa do miękkość w między czasie dokładając masło.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać  koncentrat pomidorowy Pudliszki  , wymieszać.
Jarzynami napełnić kieszonki szynki.
Miso umieścić w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W między czasie, parokrotnie podlewać mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną sałatką.

 

DSC_0207

 

DSC_0231

 

DSC_0214

 

 

Smacznego :)

#Pudliszki

 

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań