Szpinakowe sakiewki z warzywami i indykiem

Kopia Obraz 044

Na przekąskę, obiad czy też czy kolację. Pyszne sakiewki z drożdżowego ciasta szpinakowego z czosnkiem i farszem pełnym warzyw i indyka. Sakiewki świetnie smakują od razu po upieczeniu na ciepło np. z sosem czosnkowym jak i na zimo, zabrane na lunch do pracy czy też rodzinny piknik na świeżym powietrzu.

Kopia Obraz 022 Obraz 045

 

Składniki:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
50g. rozpuszczonego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
100g. szpinaku rozdrobionego
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
Farsz:
500g. piersi z indyka
słodka i ostra papryka mielona
300g. zielonej fasolki szparagowej
300g. pieczarek
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
2 pomidory
sól, pieprz
1 łyża suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
masło klarowane do smażenia
250 ml rosołu lub bulionu
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cukier, wymieszać.
Wlać rozpuszczone masło, dodać szpinak oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Doprawić pieprzem.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz:Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, gotować przez 3 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
Indyka pokroić w kostkę, oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
Obrane pieczarki, cebulę, paprykę oraz pomidory także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić indyka, dodać warzywa.
Smażyć przez kolejne 5 min.
Wlać rosół,dusić do odparowania płynu aż warzywa będą miękkie.
Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami.
Odstawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykrawać kółka.
Na środku każdego kłaść łyżkę farszu.
Zwinąć brzegi do góry , zakręcając je aby utworzyła się sakiewka.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 021

Kopia Obraz 044

Smacznego :)

Kopia Obraz 038