Szparagi z sezamem i cytryną

DSC_0194

Pyszne, delikatne szparagi które uwielbia cała moja rodzina.
Zawsze znikają co do jednego z pytaniem czemu tak mało 😉
Smażone na maśle klarowanym, z chrupiącym sezamem, nutą cytryny oraz świeżo mielonego pieprzu.
Idealnie smakują z czosnkową grzanką lub jako dodatek do dania głównego.

 

Składniki:
500g. szparagów
sól, cukier
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki sezamu
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min w wodzie z cukrem i solą, odcedzić, przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane z sokiem z cytryny.
Dodać szparagi oraz sezam.
Smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.
W między czasie doprawić świeżo mielonym pieprzem.

DSC_0194

 

DSC_0191

Smacznego :)