Szparagi z boczkiem w cieście krucho-drożdżowym

Obraz 122

Obraz 142 Obraz 125

 

 

Szparagami zajadam się przez cały ich sezon , to zdrowe , pyszne warzywo podaje na przeróżne sposoby : pieczone , smażone , grillowane , gotowane z dodatkami jakie akurat wpadną mi do głowy..
Serwuję je na danie główne lub przekąskę do zabrania na piknik , nad wodę czy jako przystawka podczas rodzinnego grillowania.

Obraz 100
Szparagi są świetnym dodatkiem do mięs i ryb , idealnie smakowo komponują się z boczkiem.
Tym razem postawiłam na szparagi owinięte boczkiem w cieście krucho-drożdżowym z aromatycznym , suszonym lubczykiem.
Wyszło na prawdę wyśmienicie , przekąska którą można zabrać na piknik , wziąć w rękę i delektować się wyśmienitym smakiem- nie potrzeba nawet sztućców :)

Obraz 121

 

Obraz 122
Składniki:

500g. zielonych szparagów
500g. białych szparagów
sól , cukier
300g. boczku parzonego w długich plastrach
2 łyżki roztopionej margaryny Optima Omega3
Ciasto:
350g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 jajko
2 żółtka
250ml. śmietany 18%
4 łyżki rozpuszczonej margaryny Optima Omega3
2 łyżki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Szparagi ugotować al dente w wodzie z cukrem i solą , odcedzić.
Ciasto: Do mąki wsypać drożdże , wlać margarynę , dodać śmietanę oraz przyprawy , wbij jajko i żółtka.
Wyrobić dłońmi elastyczne ciasto , odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować cienko , pokroić w paski , na każdy położyć pół plastra boczku.
Każdego szparaga obwinąć ścisło ciastem , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , posmarować rozpuszczoną margaryną.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 080

 

Obraz 158 Obraz 162

Obraz 098

Obraz 144 Obraz 151

 

 

Smacznego :)


Optymalny wybór na piknik