Szparagi w boczku z panierowanym serem żółtym

Obraz 125

Pyszne połączenie szparagów i boczku z panierowanym plastrem sera żółtego. Tak przygotowane szparagi możemy potraktować jako samodzielny posiłek lub podać np z frytkami czy też ziemniaczanym puree.

 

Obraz 128 Obraz 118

Składniki:
500g zielonych szparagów
350g boczku surowego, parzonego w cieniutkich plastrach
świeżo mielony czarny pieprz
sól
500g sera żółtego w kawałku
2 jajka
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce. Blanszujemy na osolonym wrzątku, odcedzamy.
Każdego szparaga owijamy plastrem boczku.
Ser kroimy w 1-2 cm plastry, panierujemy w roztrzepanych jajkach a następnie bułce tartej.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem, kładziemy szparagi, oprószamy je świeżo mielonym czarnym pieprzem, obok układamy panierowany ser.
Pieczemy ok 20min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Szparagi podajemy z serem.
Obraz 125
Obraz 123

 

Smacznego :)