Sznytki cukiniowe

Obraz 021

Domowe bułeczki których nie znajdziemy w piekarni. Pulchne , mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. O oryginalnym , wspaniałym smaku i kolorze.

Obraz 028 Obraz 024

Składniki:

400g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego
200 ml letniego mleka
2 jajka
1/2 średniej wielkości cukinii
Dodatkowo:
mąka pszenna do obtoczenia bułek

Przygotowanie:

Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach , odcisnąć z nadmiaru soku.
Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem i solą.
Wlać olej , mleko , wbić jajka oraz dodać cukinię.
Wyrobić lekko klejące się ciasto.
Pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
Z ciasta formować owalne bułeczki , każdą obtoczyć w mące pszennej oraz naciąć głęboko wzdłuż.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawić na kolejne 30min.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Obraz 009 Obraz 020                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Obraz 021

 

Smacznego :)