Sznycle z indyka w sosie kurkowym

Obraz 008

Delikatne mięso indyka z kremowym sosie śmietanowym z kurkami . Pyszna , niebanalna propozycja na obiad do podania z makaronem , kaszą , ziemniakami lub pieczywem.

Obraz 050 Obraz 043

 

Obraz 055

Składniki:

5 sznycli z piersi indyka ( 400g.)
sól , pieprz
mąka pszenna
masło klarowane do smażenia
Sos:
2 cebule
1 marchewka
300g. kurek
sól , pieprz
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml słodkiej śmietany 30%

Przygotowanie:

Mięso umyć , osuszyć , rozbić.
Posypać sola i pieprzem , panierować w mące.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , smażyć sznycle na rumiano z obu stron.
Zdjąć z patelni , odsączyć na ręczniku papierowym.
Sos:Obraną cebulę posiekać drobno , oczyszczoną marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Na tłuszczu po smażeniu indyka przesmażyć cebulę z marchewką ew. dodać łyżkę masła.
Dołożyć kurki , smażyć do odparowania płynu.
Wlać śmietankę , doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.
Włożyć usmażone sznycle.
Dusić do zgęstnięcia sosu.

 

Obraz 061 Obraz 059

 

Obraz 070

 

Smacznego :)