Sznycle cielęce z pieczarkami i mozzarellą

Obraz 007

Bardzo smaczne i delikatne kotlety cielęce podane z roztopionymi plastrami sera mozzarella oraz duszonymi na maśle pieczarkami. Danie idealnie sprawdzi się jak u mnie na niedzielny obiad . Goście lub po prostu rodzina na pewną będą zachwyceni smakiem.

Obraz 012

Składniki:
0,5kg cielęciny
2 jaja
4 łyżki mleka
bułka tarta
2 kulki mozzarelli
0,5kg małych pieczarek
sól , pieprz
masło klarowane
Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć , pokroić w plastry.( wyszło mi 7 kotletów )
Każdy plaster rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło klarowane .
Jajka roztrzepać z mlekiem .
Plastry mięsa maczać w jakach a następnie obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Mozzarellę pokroić w plastry , ułożyć po dwa/trzy plastry na kotlecie chwilę przed końcem smażenia by ser się lekko roztopił.
Pieczarki obrać , umyć , pokroić na cienkie plasterki.
Na oddzielnej patelni rozgrzać masło klarowane , smażyć pieczarki do odparowania płynu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gorące sznycle podawać przykryte pieczarkami.

Obraz 007

Smacznego :)


Pieczarkowy Tydzień 2016