Szczupak w galarecie z warzywami

Obraz 086

Na świątecznym stole nie może zabraknąć wytrawnych smakołyków które nie tylko świetnie smakują ale i cieszą oko.
Jednym z takich dań jest ryba w galarecie a mianowicie szczupak , równie smaczny jest karp.
Delikatne dzwonka w towarzystwie różnych warzyw,gotowanej marchewki, pieczarki czy też pikantnej, chrupiącej papryczki chili.
Galareta sama w sobie także jest smaczna i ma wielu amatorów którzy kuszą się właśnie na nią.
Mocno warzywna z posmakiem rybnym.
Przyjmując gości na świąteczne ucztowanie, na moim stole koniecznie pojawi się wiele tak pysznych smakołyków :)

Aby pokroić twardy szkielet rybi konieczny jest porządny nóż.  Ambition poradził sobie z nim błyskawicznie.

 

Obraz 057 Obraz 054

Składniki:
1 wypatroszony/oczyszczony szczupak 2-2,5kgObraz 063
Na wywar:
2 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 bulwy selera
1 por
1/2 pęczka natki pietruszki
6 pieczarek
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 kulek czarnego pieprzu
4 łyżki żelatyny spożywczej
sól
Dodatkowo:
200g. groszku konserwowego
2 papryczki chili
Przygotowanie:
Oczyszczonego szczupaka pokroić w dzwonka.
Wywar: Obrane, umyte warzywa umieścić w garnku, zalać 2l. zimnej wody.
Dodać natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować wywar na minimalnym gazie do miękkości warzyw.
Do garnka włożyć dzwonka ryby, gotować kolejne 10 min.
Z wywaru delikatnie wyjąć szczupaka, ułożyć na półmiskach.
Naczynie Udekorować odsączonym groszkiem konserwowym, ugotowaną marchewką, pieczarkami, pokrojoną papryczką chili oraz gałązkami natki pietruszki.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, doprawić solą,wsypać żelatynę, wymieszać.
Półmiski z rybą zalać wywarem.
Odstawić w zimne miejsce do stężenia.
Obraz 086

Obraz 103

 

Obraz 053 Obraz 101

 

Smacznego :)

 


Przepis na udane święta