Szarlotka z połówkami jabłek , budyniem i orzechowym lukrem

Obraz 023

 

Popularna szarlotka z połówkami jabłek wzbogacona o budyń oraz orzechowy lukier. Ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie. Delikatne , pieczone jabłka schowane w cieście ala kruchym rozpływają się w ustach , orzechowy lukier podkreśla smak placka.

Obraz 026 Obraz 025

 

Blaszka ok 40 X 25 cm

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250g masła 82%
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g. serka homogenizowanego waniliowego ( 1 opakowanie)
Jabłka:
9 jabłek ( ilość może się różnic w zależności o wielkości owoców)
cynamon
Budyń:
1 budyń śmietankowy
0,5l. mleka
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 żółtko
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1/3 szklanki zmiażdżonych/posiekanych drobno orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wbić jajka.
Dodać serek, posikane schłodzone masło, zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować pod wymiar blaszki.
Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać cukier oraz masło , wbić żółtko energicznie mieszając do zgęstnięcia budyniu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
Jeden płat ciasta położyć w blaszce do pieczenia, rozsmarować budyń, ułożyć jabłka w małych odstępach od siebie.
Jabłka oprószyć cynamonem, przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lukier: Cukier puder połączyć ze śmietaną do powstania gładkiego lukru.
Wsypać orzechy , dokładnie wymieszać.
Upieczone ciasto polać po całości lukrem.

Obraz 023

 

Smacznego :)