Syta i rozgrzewająca w chłodniejsze dnia a podana na zimno może zastąpić chłodnik. Nie pogardzą nią także wegetarianie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buraczkowa na smażonych burakach z cebulką

Składniki:
2 l. bulionu warzywnego
3 buraki
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 bulwy selera
3 ziemniaki
250ml. śmietany 18%
4 łyżki masła roślinnego
sól , pieprz
natka pietruszki do posypania
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać , umyć i osuszyć.
Marchew , pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczach , ziemniaki pokroić w małą kostkę.
Warzywa zalać bulionem gotować na pół miękko.
W tym czasie buraki zetrzeć na tarce o dużych oczach , cebulę  pokroić w małą kostkę , wrzucić na rozgrzane masło , smażyć na pół miękko co chwila mieszając.
Do zupy dodać zawartość patelni , doprawić wg.smaku solą i pieprzem.
Gotować do całkowitej miękkości składników.
Odlać chochelkę gorącego wywaru , wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka , wymieszać , gotować ok 5 min.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)