Syta i przepyszna bomba witaminowa .Dowód na to że obiad bez mięsa może być także idealny.Najlepiej smakuje podana z pikantnym chłodnikiem :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka obiadowa z jajkiem i młodymi ziemniakami

Składniki:
Na 2 porcję:
1/2 główki sałaty lodowej
4 młode średnie ziemniaki
2 jajka ugotowane na twardo
10 pomidorków koktajlowych
2 ogórki szklarniowe
4 rzodkiewki
1/2 czerwonej papryki
1/2 białej cebuli
2 łyżki kiełków rzodkiewki
przyprawa do sałatek
sól czosnkowa ,pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka masła
parę gałązek posiekanego koperku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Ziemniaki porządnie wyszorować szczoteczką ,gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Resztę warzyw umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
Sałatę porwać w mniejsze kawałki , paprykę i cebulę pokroić w kostkę ,rzodkiewki i ogórki w plasterki,pomidorki na pół-wszystkie składniki wymieszać rozłożyć na talerze ,całość oprószyć przyprawą do sałatek ,solą cebulową i pieprzem.
Jajka obłupać ze skorupek , pokroić na 4 części .
Ziemniaki odcedzić ,osuszyć nad ogniem ,dodać masło ,wymieszać. Każdego ziemniaka przekroić na pół wzdłuż ,na talerzu z sałatką układać na przemian kawałek jajka oraz ziemniaka , posypać koperkiem. (Po cztery kawałki jajka i ziemniaka na jedną porcję)
Na środek położyć łyżkę kiełków rzodkiewki.
 

Smacznego:)