Syta i jednocześnie lekka , zdrowa zupa na bazie samych warzyw z dodatkiem czerwonej soczewicy i dużej ilości natki pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupa jarzynowa z soczewicą

Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
1 por-biała część
5 ziemniaków
1 pęczek natki pietruszki
200g.czerwonej soczewicy
2 łyżki masła 82%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka suszonej bazyli
1 łyżka suszonego majeranku
sól , pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Warzywa obrać , umyć.
Marchew , pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki pokroić w małą kostkę , natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno.
Do garnka przełożyć warzywa , zalać ok 3l. wody gotować na pół miękko.
Po tym czasie dołożyć soczewicę oraz natkę pietruszki.
Zupę doprawić bazylią , majerankiem ,solą i pieprzem.
Gotować do miękkości składników.
Na patelni rozgrzać masło , wsypać mąkę energicznie mieszając ( najlepiej użyć trzepaczki do jajek) Wlać szklankę wywaru z zupy nie przerywając mieszana aż powstanie gładka zasmażka.
Przelać ją do garnka , wymieszać
Zostawić na gazie do momentu lekkiego zgęstnięcia zupy.

Smacznego :)