Suszone pomidory w oleju

Obraz 042

Domowe suszone pomidory , którym nie dorówna żaden sklepowy słoik…

Suszone pomidory w domowych warunkach są o wiele bardzie aromatyczne i sprężyste niż te kupione w sklepie , sklepowe często bywają twarde i gumowate chyba dla tego za nimi nie przepadałam…
Ja do swoich pomidorków dodałam tylko sól ale można posypać je suszonymi ziołami , najbardziej pasuje bazylia , oregano czy też natka pietruszki.
Podczas suszenia trzeba co jakiś czas zaglądać do piekarnika i sprawdzić czy pomidorki się nie spiekają , mniejsze sztuki o wiele szybciej się suszą i ja niektóre malutkie musiałam wyjąć już po 90 min.
Ważne aby drzwiczki piekarnika przez cały okres suszenia były lekko uchylone aby opary miały ujście.
Świetną sprawą jet to iż oprócz samych suszonych pomidorów otrzymujemy aromatyczną mieszankę oleju z oliwą którą możemy wykorzystać do sałatek , dressingów , smażenia czy też pieczenia.
No właśnie a co z miąższem pomidorowym ? Przecież szkoda by było wyrzucić…
Na niego też jest wiele sposobów :)
Ja przygotowałam wyśmienitą lekko gęstą zupę pomidorową , pachnącą latem mniam..
Miąższ z pomidorów z cebulą i 2 marchewkami przesmażyłam na maśle , dodałam ok 1 l wody , przyprawy , mały koncentrat , podgotowałam do miękkości marchwi i zmiksowałam na gładki krem :)
Taką zupę możemy podać z kleksem śmietany , grzankami , drobnym makaronem …
Można też przygotować sos do makaronu czy dip pomidorowy..

Obraz 042 Obraz 037

Składniki:
( z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków 330 ml)
5 kg mięsistych pomidorów z małą ilością pestek i soku ( najlepiej wybierać podłużną Limę) Ja użyłam różnych odmian i kolorów gdyż takie miałam u siebie w ogródku)
1 główka czosnku
sól ( najlepiej świeżo mielona)
olej 1 l.
oliwa z oliwek 0,5l.
Przygotowanie:
Pomidory umyć , osuszyć , przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć gniazda nasienne.
Pomidory ułożyć ciasno obok siebie bezpośrednio na blaszkach lub wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia, oprószyć solą.
Piekarnik nagrzać do 100 st z włączonym termoobiegiem , pozostawiając lekko uchylone drzwiczki piekarnika tak aby opary z pomidorów miały ujście.
Suszyć pomidory ok. 4 godzin co jakiś czas sprawdzając czy się nie przypalają.
W połowie suszenia do pomidorów dołożyć obrane ząbki czosnku
(Używając małych pomidorów zmniejszymy o wiele czas suszenia.)
Ususzone pomidory przełożyć do słoików wraz z ząbkami czosnku po 2-3 na każdy słoik.
W garnku zagotować mieszankę oleju z oliwą , uważając by nie zaczęła się palić.
Zalać tłuszczem pomidory.
Zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Pomidory przechowywać w piwnicy lub w lodówce nawet do kolejnego sezonu.
Uwaga: Zalewając pomidory uważajmy aby nie poparzyć się tłuszczem gdyż pod wpływem gorąca jest możliwość pęknięcia słoika.
Pomidory bardzo chłoną tłuszcz więc zalewając je odczekajmy chwilę a następnie dolejmy do pełna.

 

 

Obraz 069 Obraz 063

 

Obraz 059 Obraz 074

 

                                                                                                                                                                                                  Smacznego :)