Surówka z młodej kapusty z topinamburem

Obraz 188

Lekko chrupiąca pełna witamin surówka warzywna. Idealna jako dodatek do dań rybnych oraz mięsnych np.mięs z grilla

 

Obraz 188
Składniki:

1 główka młodej kapusty
2 duże bulwy topinambura
1 marchewka
1 biała część pora
1 pęczek kopru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz

Przygotowanie:

Z kapusty usunąć wierzchnie,twarde liście, poszatkować.
Obraną marchew i bulwy topinambura zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wypłukanego pora pokroić w cienkie paseczki.
Składniki wymieszać razem zalać wrzątkiem, odstawiać do wystudzenia.
Warzywa odcedzić na sicie, odciskając wodę.
Do surówki dodać posiekany drobno koperek, oliwę oraz sól i pieprz.
Ponownie wymieszać.
Podawać jako dodatek do dania głównego.

 

Obraz 192

 

 

Smacznego :)