Surówka z białej kapusty z kukurydzą

DSC_1004

Moja rodzina uwielbia przeróżne surówki oraz sałatki, dlatego gdy mam więcej wolnego czasu robię całą miskę porcji witamin. Najlepiej takiej surówki by mogła postać do wieczora, podana z burgerem na kolację lub nawet zostać do schrupania na drugi dzień.

Składniki:
1 mała główka białej kapusty
2 marchewki
1 por-biała część
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 pęczek kopru
Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Warzywa obrać,umyć.
Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w piórka.
Cebulę pokroić w małą kostkę.
Warzywa umieścić w misce, dodać odsączoną z soku kukurydzę oraz posiekany drobno koperek.
Składniki na sos połączyć razem, przelać do warzyw.
Całość dokładnie wymieszać.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
DSC_1004

 

DSC_0999

 

Smacznego :)