Steki wołowe z warzywami

Obraz 023

Stek z delikatnej , soczystej polędwicy wołowej podany ze smażonymi na maśle , lekko chrupiącymi warzywami. Cukrowa kukurydza stanowi przełamanie smaków ponieważ jest słodka i jak najbardziej pasuje do całego zestawienia smakowego. Te danie zadowoli nie tylko męskie podniebienia

Obraz 024

Składniki:
2 surowe steki z polędwicy wołowej (każdy po około 150g.)
500g. małych pieczarek
2 kolby gotowanej , cukrowej kukurydzy
250 g. zielonych szparagów
olej rzepakowy do smażenia
masło klarowne do smażenia
2 łyżeczki masła 82% do padania ze stekami
sól , pieprz
Przygotowanie:
Warzywa:Wszystkie warzywa umyć , osuszyć.
Kolby kukurydzy przekroić na pół.
Ze szparagów odłamać zdrewniał końce.
Z pieczarek ewentualnie odkroić końce korzonków.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , ułożyć warzywa , smażyć ok. 10 min co jakiś czas miesząc .
Doprawić solą i pieprzem.
Mięso:Steki przed smażeniem pozostawić na 20-30 min aby nabrały temperatury pokojowej.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , ułożyć steki , smażyć po 4 min z każdej strony osiągając wysmażone steki ( ważne by mięsa przekręcając nie nakłuwać widelcem )
Usmażone steki przełożyć na talerz , pozostawić na 3 min. aby odpoczęły.
Dopiero na talerzu doprawić solą i pieprzem.
Podawać z warzywami oraz łyżeczką masła.

 

Obraz 028Obraz 023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)