Spaghetti ze szparagami i sezamem w sosie śmietanowo-jajecznym

DSC_0273

Przepyszne spaghetti w gęstym śmietanowym sosie na bazie żółtek.
Przygotowane z dodatkiem zielonych, świeżych szparagów oraz prażonego, chrupiącego sezamu.
Pysznie smakuje samo, lecz możemy posypać dodatkowo tartym, pikantnym serem typu parmezan czy cheddar.

 

DSC_0273

 

Składniki:
500g. makaronu spaghetti
500g. szparagów
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
400 ml słodkiej śmietanki 30%
4 żółtka
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
50g sezamu
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać drobno.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać szparagi.
Gdy składnik wchłoną masło, wlać rosół/bulion.
Gotować na wolnym gazie przez kolejne 5-7 min.
W między czasie śmietankę połączyć z żółtkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Sos wlewać powoli na patelnie, cały czas mieszając.
Pozostawić do zgęstnięcia.
Sezam uprażyć na suchej patelni, dodać do reszty składników.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju, odcedzić.
Do sosu przełożyć ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.

 

DSC_0279

DSC_0291

 

Smacznego :)