Spaghetti z polędwiczką wieprzową i kurkami

Obraz 020

Spaghetti w kremowym sosie śmietanowym z kurkami i polędwiczką wieprzową. Doprawione ziołami włoskimi oraz moja ulubioną , aromatyczna natką pietruszki. Smakuje wyśmienicie.

Składniki:DS5
300g makaronu spaghetti
1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g.)
250g. mrożonych ,krojonych kurek
200 ml śmietanki 30 %
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka ziół włoskich
sól , pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Obraz 020
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Odcedzić , pozostawić na durszlaku.
Polędwiczkę , umyć , osuszyć na ręczniku papierowym oraz oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowym , ułożyć polędwiczkę , oprószyć solą i pieprzem.
Smażyć na rumiano z obu stron.
Dodać kurki ( nie rozmrażać) dusić do odparowania większości płynu.
Wlać słodką śmietankę , doprawić ziołami włoskimi , solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia sosu.
Wyłączyć gaz ,do sosu dodać makaron oraz natkę pietruszki.
Danie dokładnie wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.

Obraz 039

Smacznego :)