Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem

obraz-1021

Aromatyczny sos pomidorowy z ziołami. Delikatny , miękki pieczony czosnek , nuta pikantnej papryczki chili i malutkie pulpeciki oraz makaron spaghetti… pyszny obiad gwarantowany :)

obraz-969

obraz-999 obraz-990

Jako dziecko wracając ze szkoły cieszyłam się gdy na obiad mama przygotowała spaghetti , wszyscy wcinaliśmy je ze smakiem.
Długi makaron zatopiony w sosie pomidorowym ze smażonym mięsem i warzywami na który zawsze sypałam góry sera żółtego.
Starając się gotować lekko i zdrowo sos do makaronu postanowiłam upiec w piekarniku… ahhh jaki zapach unosił się po całym domu :)
Upieczone pulpeciki w sosie wystarczyło wymieszać z ugotowanym makaronem i podać z natką pietruszki… tak z natką zamiast sera chociaż myślałam że jest niezbędny wcale tak nie było.

Najbardziej szczęśliwa byłam gdy córcia po powrocie z przedszkola zjadła zawartość całej miseczki ze smakiem a mąż po cichu poszedł po dokładkę. Wszyscy zamiast żółtego sera zajadali się dodatkiem zielonej , pachnącej natki pietruszki :)

 

obraz-1010

 

Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem

Składniki:
300g. makaronu spaghetti Lubella nr.4
wiórki masła 82%
Pulpeciki:
250g. mielonej szynki wieprzowej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
Sos:
400g. krojonych pomidorów
1 i 1/2 główki czosnku ( ok. 15 ząbków)
1/2 papryczki chili
suszona bazylia
suszone oregano
natka pietruszki do podania z makaronem
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli , odcedzamy , pozostawiamy na sicie.
Pulpeciki:Mięso mielone łączymy z jajkiem , bułką tartą , musztardą , ziołami oraz solą i pieprzem wyrabiając jednolitą masę.
Z mięsa formujemy małe pulpeciki , układamy je w naczyniu żaroodpornym z wiórkami masła.
Sos: Ząbki czosnku obieramy ,papryczkę chili siekamy drobno , układamy między pulpetami , zalewamy krojonymi pomidorami.
Całość oprószamy obficie suszoną bazylią oraz oregano.
Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Ugotowany makaron przekładamy do garnka , dodajemy sos z pulpecikami delikatnie mieszamy.
Danie podajemy gorące posypane natką pietruszki.

 

 

obraz-971 obraz-1000

obraz-977

obraz-1021

obraz-1008

 

Smacznego :)

 

Serdecznie polecam spróbować kompozycji składników tego pysznego spaghetti które bierze udział w konkursie „1000 pomysłów, jedna Lubella”.

 


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!