Spaghetti z musem dyniowym i kawałkami pomarańczy

Obraz 025

Pomysł na dobrze znany wszystkim makaron spaghetti w całkowicie oryginalnym wydaniu.
Delikatny mus z dyni i śmietanki z dodatkiem słodkich kawałków pomarańczy otula długie pasma kolorowego makaronu.
Wizualnie danie prezentuje się bardzo apetycznie i smakuje doskonale.

Mój autorski pomysł na nowy smak tradycyjnego makaronu :)

Obraz 014 Obraz 021

Obraz 012
Składniki:
300g kolorowego makaronu spaghetti
1/2 małej dyni Hokkaido
1/2 małej cebuli
2-3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski
150 ml. słodkiej śmietanki
2 plastry pomarańczy ( każdy o grubości ok 1 cm )
1 szczypta mielonego imbiru
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
sól
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Dynię oczyszczamy , pozbawiamy pestek , kroimy w kostkę.
Obraną cebulę siekamy drobno.
W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy cebulę , dokładamy dynię.
Smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając.
Warzywa miksujemy na gładką papkę.
Śmietankę ubijamy na sztywno , dodajemy warzywa , ponownie miksujemy.
Mus przekładamy do garnka , dodajemy makaron oraz pokrojone drobno plastry pomarańczy.
Doprawiamy gałką,imbirem , solą i świeżo mielonym pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy przez chwilę.
Spaghetti podajemy posypane natką pietruszki.

Obraz 030

Obraz 035

Obraz 022

Obraz 028

Obraz 037

 

Smacznego :)

 


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

więcej informacji na stronie :

http://www.olejkonwenanse.pl/

#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski