Spaghetti z kurczakiem i szparagami w sosie serowym

Obraz 011

Makaron spaghetti w kremowym, śmietanowo- serowym sosie, z dodatkiem delikatnych, sezonowych szparagów, kurczaka oraz cebuli. Pyszne sycące danie w parę chwil.

 

Składniki:
500g makaronu spaghetti
500g piersi z kurczaka
500g zielonych szparagów
1 cebula
300ml rosołu lub bulionu
200g kremowego serka śmietankowego
100g tartego sera żółtego
słodka i ostra papryka mielona
czarny pieprz świeżo mielony
sól
masło klarowane do smażenia

 
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć paprykami.
Cebulę posiekać drobno.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować przez 3 min w osolonym wrzątku, odcedzić, każdego przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać kurczaka, smażyć na rumiano.
Wlać rosół, dodać serem śmietankowy oraz szparagi.
Gdy serek połączy się z rosołem wsypać ser żółty, wymieszać.
Dusić na minimalnym gazie do delikatnego zgęstnięcia sosu.
w między czasie danie doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
Do sosu przełożyć makaron spaghetti, dokładnie wymieszać.

 

Obraz 011

                                                                                                                                                                                                                          Smacznego :)

Obraz 013