Spaghetti z krewetkami i cukinią

Obraz 003

Kremowe spaghetti z makaronu i cukinii z dodatkiem smażonych na maśle z czosnkiem krewetek olbrzymich.Posypane natką pietruszki , podane z kawałkiem limonki bądź cytryny tworzy niebanalne , przepyszne połączenie którego warto spróbować.

Obraz 014 Obraz 021
Składniki:
( na dwie porcję)
200g. makaronu spaghetti
1 średnia cukinia
150 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
12 oczyszczonych krewetek tygrysich
2 łyżki masła
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony pieprz
posiekana natka pietruszki
ćwiartki limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg. przepisu podanym na opakowaniu , odcedzić. Cukinię pociąć w cienkie podłużne plastry np. obieraczką do warzyw a następnie w chude paseczki tworząc cukiniowe spaghetti.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła , przesmażyć krótko cukinię , dodać makaron oraz wlać śmietankę , smażyć chwilę mieszając aż śmietanka obklei składniki. W między czasie doprawić solą , świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Na oddzielnej patelni rozgrzać kolejną łyżkę masła , wrzucić posiekany drobno czosnek , zeszklić. Dodać krewetki smażyć po 2-3 min z każdej strony. Makaron wyłożyć na talerze , ułożyć po 6 krewetek , posypać natką pietruszki. Danie podawać z ćwiartką limonki bądź cytryny.

Obraz 003

Obraz 027 Obraz 028