Spaghetti w sosie z pieczonych pomidorów

Spahhetti w sosie z pieczonych pomidorów

Spaghetti z sosem na bazie aromatycznych pieczonych pomidorów z mięsem mielonym , cebulą oraz ziołami ojca Mateusza. Smakuje wyśmienicie.

 

Składniki:
500g. makaronu spaghetti
500g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
10 twardych pomidorów
500ml. przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju z płatkami chili
2 łyżki ziół Ojca Mateusza
sól , pieprz
olej do smażenia
 Spahhetti w sosie z pieczonych pomidorów  Spahhetti w sosie z pieczonych pomidorów

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju , odcedzić.
Pomidory pokroić w ósemki , skropić olejem z chili , piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
W miedzy czasie w rondelku rozgrzać olej smażyć mięso mielone z drobno posiekaną cebulą do momentu odparowania płynów.
Upieczone pomidory obrać ze skórki , zmiksować blenderem wraz z przecierem pomidorowym.
Sos pomidorowy przelać do mięsa , wsypać zioła ojca Mateusza , sól i pieprz.
Dusić razem kolejne 10 min .
Do dużego garnka przełożyć makaron oraz przelać sos , całość dokładnie razem wymieszać.

Smacznego :)