Sos węgierski z kurczakiem

Obraz 040

Lekko pikantny , mocno paprykowy sos ze świeżych , dojrzałych w słońcu pomidorów. Sos z dodatkiem piersi z kurczaka , cebuli i czosnku. Idealny obiad na lato , pełen aromatu i smaku , syty i dość szybki w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podany z ryżem i kleksem kwaśnej śmietany.

 

Składniki:

700g. piersi z kurczaka
4 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
4 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej rzepakowy do smażenia
2 cebule
5 ząbków czosnku
6 różnokolorowych papryk (zielone , czerwone ,żółte )
1 papryka chili wraz z pestkami ( zielona lub czerwona )
10 dojrzałych , dużych pomidorów
sól , pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy osuszamy , kroimy w paski.
Wsypujemy przyprawę do kurczaka oraz suszone pomidory , mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy kawałki kurczaka na rumiano.
Cebulę kroimy w piórka , czosnek w pół plasterki , dodajemy do mięsa , mieszamy.
Paprykę kroimy w dużą kostkę , chili drobno , dodajemy do dania.
Dusimy aż warzywa lekko zmiękną.
Pomidory parzymy , obieramy ze skórki , kroimy w dużą kostkę , dokładamy na patelnię.
Dusimy do momentu powstania gęstego sosu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
(Gdyby pomidory puściły zbyt wiele soku a danie było by za rzadkie można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą)

Obraz 075 Obraz 040

Smacznego :)