Sos waniliowy

Obraz 145

Aksamitny , aromatyczny sos waniliowy który możemy podać na ciepło i na zimo. idealny do lodów , gofrów , szarlotki oraz ciepłych pierogów z owocami czy klusek na parze.

Składniki:

200 ml mleka
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 laska wanilii
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka

Przygotowanie:

Mleko podgrzać ze śmietanką, wydrążonym miąższem z wanilii oraz kora waniliową. ( nie gotować).
Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Mieszankę mleczną małym strumieniem przelać do żółtek cały czas miksując.
sos ponownie postawić na gaz , podgrzewać do momentu aż zgęstnieje.
podawać na ciepło lub zimno.
sos przechowywać w lodówce ,w zamkniętym pojemniczku.

Obraz 145 Obraz 149                                                                                                                                                      Smacznego :)