Sos śmietanowy to podstawa smaku tej pizzy. Znacznie różni się od tradycyjnych podanych z sosem pomidorowym.Zapraszam:)

DSC04934

Pizza z sosem śmietanowo-koperkowym , pieczarkami i salami

Składniki:
Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.
700 g mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
300 ml. ciepłej ( nie gorącej) wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Proporcję dodatków wg. uznania:
tarty ser żółty
pikantne salami
pieczarki
cebula
kukurydza
sos:
śmietana18%
siekany , śwież koperek ( dużo)
sól , pieprz
DSC04903 DSC04934


Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch. Mąkę łączymy z olejem , proszkiem do pieczenia oraz solą . Wlewamy gotowy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.
Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , wystające boki delikatnie zawijamy i przyciskamy do środka. Składniki na sos mieszamy razem , smarujemy pizzę.
Placem obsypujemy obficie serem żółtym. Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry. cebulę w kostkę /piórka Układamy salami, pieczarki , cebulę oraz kukurydzę. Całość posypujemy odrobiną sera żółtego
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Smacznego :)