Sos śmietanowy ponownie górował w kolejnej pizzy.Połączenie szparagów z cukinią jest wyśmienite.Zapraszam:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pizza na cieście chlebowym z sosem śmietanowo-koperkowym, cukinią i szparagami

Składniki:
Ciasto na 2-4 pizze zależy od wielkości.
450g.mąki pszennej
200ml.ciepłej wody
30g.świeżych drożdży
2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Sos:
400ml śmietany 18%
3 łyżki maślanki
1 pęczek posiekanego drobno koperku
szczypta soli i pieprzu
Proporcję składników wg.uznania:
tarty ser żółty
cukinia
szparagi zielone
mini kuleczki mozzarelli
kukurydza konserwowa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłą wodą.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
W między czasie szparagi podgotować ok5.min w osolonej wodzie ,cukinie pokroić w pół pasterki,kuleczki mozzarelli poprzekrawać na pół.
Składniki na sos połączyć razem.
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników.
Ser,cukinię ,szparagi ,mozzarellę ,kukurydzę oraz ponownie odrobinę sera.
Piec pizzę 25 min w 180st.

Smacznego:)