Sos słodkie chili na zimę

Obraz 085

Gratka dla miłośników ostrej kuchni zawsze pod ręką !

Sos słodkie chili możemy wykorzystać na mnóstwo sposobów.
Podać jako dodatek do mięs , ryb , warzyw , popularnych frytek czy polać domowe fast-foody , kanapki.
Doprawić nim sos do spaghetti czy zaostrzyć ulubioną zupę.

Jest bardzo uniwersalny a w smaku identyczny do znanego , kupnego sosu chili.

 

Obraz 071 Obraz 075

 

Niezawodnym pomocnikiem do jego przygotowania okazał się nóż Victorinox , raz dwa rozprawił się z papryczkami i czosnkiem. Porządne ostrze po raz kolejny nie zawiodło.

Obraz 016

Składniki:

Obraz 022
10 dużych ostrych papryczek chili ( u mnie kolorowe)
duża główka czosnku 10-12 ząbków
1 czubata łyżka tartego świeżego imbiru
700 ml wody
200 ml octu
300g cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Umyte papryczki chili oraz obrany czosnek posiekać bardzo drobno.
Wodę z octem , cukrem oraz solą zagotować.
Dodać imbir oraz chili z czosnkiem , gotować kolejne 5 min.
Skrobię ziemniaczaną połączyć z odrobiną wody , przelać do garnka , wymieszać.
Pozostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.
Gorący przelać do wyparzonych , suchych słoików , zakręcić szczelnie , odstawić do góry dnem . ( Dla bezpieczeństwa można za pasteryzować )
Pozostawić do wystudzenia.

Obraz 081 Obraz 089

Obraz 085

Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinox

Smacznego :)


Zachowaj smak wakacji z Victorinox!