Sos pomidorowy ze świeżych , mięsistych pomidorów świetnie komponuje się z fasolką szparagową oraz makaronem.Danie jest syte i bardzo smaczne :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z fasolką szparagową z sosie pomidorowym

Składniki:
200g.makaronu pełnoziarnistego ( u mnie świderki)
200g. fasolki szparagowej ( żółtej)
Sos:
4 mięsiste pomidory
2 łyżki masła śmietankowego
200ml. przecieru pomidorowego ( u mnie z ziołami)
200ml. bulionu warzywnego ( ew.z kostki)
2 łyżki mąki+ 100 ml. zimnej wody
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka przyprawy do pomidorów ( ew. świeżo mielona lub przyprawa do pomidorów i mozzarelli)
1 łyżeczka soli i pieprzu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju, odcedzić.
Z fasolki szparagowej odciąć końce , umyć , osuszyć, ugotować do miękkości , odcedzić.
Sos: Pomidory sparzyć obrać ze skórki.
W garnuszku rozgrzać masło , wrzucić pomidory , smażyć do powstania gęstego sosu.
Do garnka dodać , przecier pomidorowy , bulion oraz przyprawy-zagotować co chwila mieszając.
Mąkę dokładnie wymieszać w wodzie , przelać do sosu ,wymieszać , podgrzewać chwilkę do zgęstnięcia.
Do sosu dodać fasolkę szparagową oraz makaron.
Wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego :)