Soczyste , delikatne drobiowe kotlety mielone z warzywami i ziołami.

Mielone z młodą kapustą

Mielone z młodą kapustą

Składniki:
500g. mięsa mielonego drobiowego
1/2 główki młodej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1 jajko
1/2 szklanki wywaru mięsnego ( miała domowy z gotowania wieprzowiny)
3 kromki chleba namoczone w mleku i odciśnięte
1/2 szklanki bułki tartej + do panierowania
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego kopru
1 łyżka ziół prowansalskich
sól , pieprz
2 łyżki masła śmietankowego
olej do smażenia
mielone z młoda kapustą3mielone z młoda kapustąMielone z młodą kapustą

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno , marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło , dusimy warzywa do momentu aż zmiękną.
Do miski przekładamy mięso , uduszone warzywa oraz resztę składników ( jajko , kromki chleba , bułkę tartą , zioła i przyprawy. Wlewamy wywar mięsny)
Wyrabiamy rękoma masę.
Dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, każdego obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy kotlety na rumiano z obu stron.
Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego :)