Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem

DSC_0921

Wytrawne babeczki na śniadanie?
Moja rodzina jest jak najbardziej na tak :)

Bardzo lubimy jeść wspólne śniadania gdy zamiast zwykłych kanapek na stole staną bardziej wyszukane różności.
Babeczki z farszem na bazie twarogu, słonej fety z dodatkiem sera żółtego i salami smakują wyśmienicie.
Można podać je na ciepło czy też na zimno, rwać palcami jak uwielbiają moje dziewczyny lub po prostu gryźć.

Babeczki super smakują maczane w  delikatnym sosie koperkowym a w wersji z odrobiną słodyczy polecam podać konfiturę żurawinową

DSC_0922 DSC_0889

Składniki:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50g. roztopionej margaryny Śniadaniowa maślany smak
250 ml maślanki
Nadzienie:
150g. chudego twarogu
50g. sera feta
100g. salami
100g. sera żółtego
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 pęczek szczypiorku
1 łyżki pikantnej mieszanki przypraw
Dodatkowo:
margaryna Śniadaniowa maślany smak do wysmarowania foremek
bułka tarta
aluminiowe lub silikonowe foremki do babeczek
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Wlać maślankę oraz margarynę, wbić jajka, całość zmiksować do powstania gładkiego, gęstego ciasta.
Nadzienie: Salami oraz ser żółty pokroić w kostkę. ( ja użyłam składników w plastrach)
Do miski przełożyć twaróg oraz fetę, dodać posiekany szczypior, śmietanę oraz salami z serem.
Farsz doprawić pikantną mieszanką przypraw, całość pognieść widelcem.
Foremki wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą.
Do każdej foremki wlewać 2 łyżki ciasta, łyżkę farszu oraz ponownie 2 łyżki ciasta.
Tak by 3/4 foremki były wypełnione.
Piec babeczki ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

DSC_0921

 

DSC_0919

 

DSC_0914

 

DSC_0903

 

 

 

Smacznego :)

 

#Śniadanie # Bielmar #Śniadaniowazmasłem
#Wytrawnebabeczki #pyszneśniadanie
#Śniadaniowamaślanysmak

Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa