Śmietankowe kotlety z młodych ziemniaków

DSC_0728

Delikatne, z puszystym białym środkiem kotlety z młodych ziemniaków. Pierwszy raz dodałam słodką śmietankę i jestem miło zaskoczona smakiem. Do kotletów obowiązkowo świeży koperek. Polecam spróbować :)

DSC_0713 DSC_0704
Składniki:
1 kg ugotowanych młodych ziemniaków
200 ml. słodkiej śmietanki 30%
1/2 pęczka kopru
sól,pieprz
1 jajko
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wlać słodką śmietankę, wbić jajko.
Doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładne zblendować.
Do powstałego puree wsypać mąki, ugnieść odchodzące od dłoni ciasto.( W zależności od ziemniaków mąki można dodać mniej lub więcej)
Z ciasta, nawilżonymi dłońmi formować owalne kotlety.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.

DSC_0728

Smacznego :)

DSC_0715