Smażony ryż curry ze szparagami

Obraz 015

Smażony ryż o smaku curry ze szparagami i dymką. Wyśmienity dodatek do mięs lub samodzielne danie..

Obraz 010 Obraz 005

Obraz 004
Składniki:

200g. ryżu jaśminowego
500g. zielonych szparagów
3 cebulki dymki
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka sosu piri-piri
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól , pieprz
masło klarowane do smażenia
posiekany szczypior do podania z ryżem

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.
Szparagi umyć , odłamać zdrewniałe końce , pokroić na małe kawałki.
Dymki posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać dość sporą ilość masła , położyć szparagi smażyć 3-4 min co chwila mieszając , dodać dymkę , zeszklić.
Do warzyw wsypać ryż oraz przyprawy.
Smażyć co jakiś czas mieszając aż ryż zacznie się przyrumieniać.
Ryż podawać posypany szczypiorkiem.

Obraz 026 Obraz 014

Obraz 015

Smacznego :)