Smażone plantany w cieście serowym

Obraz 047

Plantany czyli banany warzywne jadalne tylko po obróbce cieplnej. Skóra plantanów jest o wiele twardsza a owoc bardziej pomarańczowy i szorstki.Smażone w cieście serowym oraz posypane czekoladą wyszły pyszne. Po usmażeniu owoc nabiera szklistego pomarańczowego koloru, jest mięciutki, słodki i zwarty.

Obraz 021 Obraz 030

Obraz 047
Składniki:

2 dojrzałe plantany
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Ciasto:
250g. sera ricotta
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajo
5-6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Plantany obieramy ze skóry, kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, schładzamy.
Ser ricotta miksujemy lub ucieramy z jajkiem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany.
Każdy plaster banana maczamy w cieście serowym, smażymy na oleju na rumiano z obu stron.
Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy schłodzoną czekoladą. Placuszki smakują równie dobrze na ciepło i na zimno.

Obraz 039 Obraz 038      Obraz 024

Obraz 017 Obraz 016      Smacznego :)