Smażone filety z miruny zapieczone z pomidorem i mozzarellą . Można by powiedzieć ryba caprese. Pomidor nadaje filetom soczystości a ser smakowicie się ciągnie.Warto spróbować tego połączenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miruna zapiekana z pomidorem i mozzarellą

Składniki:
0,5 kg. mrożonych filetów z morszczuka
sol, pieprz
mąka pszenna do panierowania
olej roślinny do smażenia
1 kulka mozzarelli z zalewy
1 twardy pomidor
suszona bazylia
świeżo mielony pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Filety rozmrozić w mleku , umyć , osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Jeśli filety są długie , po przekrawać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej , każdy filet obtaczać w mące smażyć na rumiano z obu stron.
Wyłożyć na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Pomidora oraz mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
W blaszce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ryby ciemną skórką do dołu obok siebie.
Na każdy filet kłaść plaster pomidora oraz 1-2 plastry mozzarelli.
Danie oprószyć suszoną bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem.
Zapiekać 10-15 min do momentu podpieczenia się pomidora i rozpuszczenia sera w piekarniku nagrzanym do 200st.
Rybę podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)