Smaki kaszy gryczanej poznaję od nowa.Dopiero teraz wiem że można ją przygotować na wiele ciekawych i pysznych sposobów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczeń drobiowo-gryczana ze śliwkami i jajkiem

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
200g.kaszy gryczanej(2 torebki)
100g.suszonych śliwek
3 jajka ugotowane na twardo
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka soli i pieprzu
1/2 łyżeczki chili
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Piersi umyć,oczyścić z błonek,zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Kaszę ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
śliwki pokroić na małe kawałki.
Ugotowaną kaszę oraz śliwki przełożyć do mięsa.
Jajko roztrzepać ze śmietaną ,czosnkiem i przyprawami,wlać do mięsa z kaszą.Dłońmi wyrobić masę.
Do keksówki (ja miałam sylikonową,jeśli posiadamy metalową talerzy ją najpierw wysmarować masłem z obsypać bułką tartą)wykładamy 1/2 masy na pieczeń,kładziemy na środku jaja,zakrywamy resztą masy.
Pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.
Pieczeń podawać na ciepło z sosem pieczeniowym i sałatką np. z kapusty lub ogórkami.Pasują do niej także warzywa ugotowane a parze.

Smacznego :)