Słodki , mocno czekoladowy z lekko rozpływającą się masą mazurek Wielkanocny.

DSC_0338

Mazurek czekoladowy

Składniki:
Spód:
300g. mąki pszennej
100g. masła 82%
1/2 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżki słodkiej śmietany 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 puszka masy kajmakowej czekoladowej (400g.)
1 tabliczka mlecznej czekolady
200ml. mleka skondensowanego
kolorowa cukrowa posypka
DSC_0338 DSC_0319

Przygotowanie:
Spód:Masło posiekać nożem z mąką.
Dodać cukier , jajko , śmietanę oraz proszek do pieczenia.
Wyrobić gładkie ciasto.
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozłożyć w niej spód ciasta.
Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 18st.( do zarumienienia )
Upieczony spód odstawić do wystudzenia.
Masa:Czekoladę z masą kajmakową rozpuścić nad kąpielą wodną , wlać mleko , wymieszać.
Na wystudzony spód mazurka wylać masę czekoladową , posypać kolorowymi groszkami.
Mazurka odstawić na 4-5h. do lodówki by masa zastygła.

Smacznego :)