Słodka kapusta z wędzonką i kaszą jęczmienną

Obraz 018

Rozgrzewające , syte danie, można rzec jednogarnkowe.
Proste i dość szybkie w przygotowaniu
Warzywa oraz kasza rozpływają się w ustach , wędzonka niezwykle podkreśla smak.

 

Obraz 019 Obraz 048

Składniki:

1 średniej wielkości główka białej kapusty
2 marchewki
2 łyżki masła klarowanego
2 cebule
700g wędzonki wieprzowej
3 liście laurowych
1 łyża ziarenek ziela angielskiego
200g. kaszy jęczmiennej mazurskiej
3 łyżki suszonego majeranku
sól , pieprz

Przygotowanie:

Warzywa umyć.
Kapustę poszatkować.
Obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać masło klarowane , wrzucić kapustę z marchewką , dusić do zwiędnięcia warzyw co jakiś czas mieszając.
Obraną cebulę oraz wędzonkę pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć wędzonkę , gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę.
Smażyć na rumiano.
Mięso przełożyć do garnka z kapustą , wszystko razem wymieszać.
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zalać wodą 1-2 cm nad wysokością składników.
Gotować kolejne 15-20 min.
Wsypać kaszę , doprawić majerankiem , solą i pieprzem.
Gotować do miękkości składników.
Danie podawać gorące, same lub ze świeżym pieczywem.

Obraz 013

 

Obraz 018

 

Smacznego :)