Śledzie w paście warzywnej

obraz-105

Połączenie smażonych na maśle jarzyn z pieczarkami w przecierze pomidorowym oraz śledzia okazało się strzałem w dziesiątkę , śledzie wyszły pyszne .Przełożone warstwowo pięknie prezentują się na stole.

Składniki:
500g płatów śledziowych solonych
mleko+woda
Pasta warzywna:
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
500g. pieczarek
200g. przecieru pomidorowego
2 łyżki masła klarowanego
sól , pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Płaty śledziowe namoczyć w wodzie z mlekiem , pozostawić na 2-3 godz.
Pasta warzywna:Warzywa obrać umyć.
Cebulę pokroić w kostkę ,marchew , pietruszkę oraz pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć cebulę z marchewką i pietruszką gdy lekko zmiękną dodać pieczarki.
Smażyć do odparowania płynu.
Dodać przecier , doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać.
Pastę odstawić do wystudzenia.
Śledzie pokroić w 2-3 cm. kawałki , podawać przełożone pastą warzywną , udekorowane natką pietruszki.

 

obraz-105 obraz-080                                                                                                                                                                                                                                                                            obraz-085 obraz-090