Skrzydełka smażone w cieście maślankowym

Obraz 027

Znane skrzydełka z popularnego fast-foodu które uwielbiają dzieci i dorośli. Przygotowane w domu smakują znacznie lepiej ! Delikatne w środku, soczyste, z bardzo chrupiącą skorupką. U Możemy przygotować je na ostro lub w wersji łagodnej i podać np. z frytkami, sałatką i ulubionym sosem. Pycha :)

Obraz 018 Obraz 034
Składniki:
1 kg. skrzydełek z kurczaka
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
mąka pszenna
Ciasto:
2 jajka
250ml maślanki naturalnej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki pszennej ( zależy od mąki , ciasto musi być bardzo gęste)
Przygotowanie:
Mięso myjemy, przecinam na pół przy chrząstce, odcinamy lotki.
Oprószamy słodką i ostrą papryką, odstawiamy na 2 godz. do lodówki.
Skrzydełka smażone w cieście maślanowym2. Ciasto: Maślankę przelewamy do miski, wbijamy jajka, doprawiamy paprykami oraz solą, wsypujemy mąkę.
Wszystko razem łączymy do powstania gęstego ciasta.
Skrzydełka dokładnie maczamy w cieście aby całe były nim obklejone.
Skrzydełka smażone w cieście maślanowym3. Obtaczamy w mące pszennej.
Skrzydełka smażone w cieście maślanowym4. Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju po ok 5 min z każdej strony.
Podajemy np. z frytkami, sałatką i sosem czosnkowym

 

Obraz 027

Obraz 020

 

 

Smacznego :)